maandag 25 juli 2011

Che Guevara, kaart van Dorie en Lesley, Cuba


Kaart uit Cuba van Dorie en Lesley.
Che, geboren als Ernesto Guevara in Argentinië in 1928. El 'Che' is de bijnaam voor iemand uit dit land.
Hij was een marxistische revolutionair en Cubaans guerrilla leider.
Zijn motto was; Ieder obstakel is te overwinnen als je er maar vecht.
Hij studeert medicijnen en reist ,op een motor , een jaar lang rond door Zuid Amerika.
Mede door zijn politiek actieve Peruaanse vrouw Hilda Gadea Acosta is hij van dichtbij getuige van de door de CIA opgezette staatsgreep van Arbenz in Guatemala . In Mexico ontmoet hij Raoul en Fidel Castro en wordt lid van Fidel's guerrillabeweging. Zij proberen een revolutie in gang te zetten om de Cubaanse dictator Batista weg te krijgen dat , na veel bloedvergieten met Guevara als executieleider, uiteindelijk lukt .
Che krijgt de Cubaanse nationaliteit, gaat scheiden van Hilda , trouwt met Aleida March, een vrouw die - net als hij- ook lid is van de nieuwe socialistische partij,  en ze krijgen 4 kinderen.
Hij blijft nog een aantal jaren actief in Cuba, reist de wereld rond , actief in oa Belgisch Congo, schrijft boeken.
Op 8 okt. 1967 is er de mislukte guerrilla in Bolivia, het is niet gelukt om president Barrientos en zijn regering weg te krijgen, Che loopt in een hinderlaag , raakt gewond , maar Barrientos geeft bevel tot onmiddellijke executie van Che Guevara.
Na 30 jaar worden zijn stoffelijke resten opgegraven en naar Cuba gebracht waar hij in 1997 een staatsbegrafenis krijgt.

Hij werd een cultfiguur o.a. door de hippiebeweging die propaganda materiaal zocht tegen de Vietnamoorlog en anti Amerikanisme. Hij werd ook een icoon van de communistische revolutie en symbool voor de strijder tegen onrecht, vooral voor Zuid Amerikanen en communisten.

Op de kaart, misschien wel de bekendste portretfoto ooit, gemaakt  door Alberto Korda, gemaakt op een begrafenis in 1960.
Mooie kaart, mooie postzegel !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten