zondag 25 september 2011

Empanada, kaart van Theo, Chili.


Kaart van Theo met een empanada uit Chili.
Empanada 's zijn in deeg gevulde broodjes die gebakken of gefrituurd worden.
Het eerste recept komt voor in een Catalaans kookboek uit 1520. De empanada  komt uit Spanje en Portugal, Spaanse kolonisten brachten het naar Latijns Amerika, Portugezen namen het mee naar Indonesië en de Filipijnen. Engelse mijnwerkers uit Cornwall brachten de pastei naar Mexico. Nu heeft ieder land - en iedere streek uit dat land - zijn eigen versie van de empanada. Ze kunnen gevuld zijn met alle soorten vlees, vis, ei, schaaldieren, groenten, fruit en kaas en variaties daarop.
En er zijn ook vegetarische, zoete empanada 's zoals die uit India gevuld met cocos, rozijnen en fruit.
Ze worden de hele dag gegeten, bij het ontbijt, lunch, diner, ( als voorgerecht- hoofdgerecht en als dessert ), borrelhapje, bij de koffie, snack en fastfood. Al na gelang de grootte en soort vulling.
Chili, (zoals op de kaart) kent de empanada gevuld met rundvlees- ui-rozijnen-zwarte olijven en gekookte eieren. En met vis en schaaldieren. Met kaas en krab. En hiervan zijn ook weer variaties die per streek verschillend zijn.

Mooie kaart , mooie postzegel !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten